Senaste Nytt

2019-02-20

Nu var det länge sedan… Vi har haft fullt upp med att tillverka garn. Nu gör vi de sista förberedelserna inför Fårfesten i Kil 1-3 mars. Vi hoppas att vi träffas där.

2018-07-06

Nu är det sommar och har så varit sedan början av maj. Vi lider av torkan! Löneuppdragen är färdiga så när som på en lönkardning. Vi har dessutom lyckats tillverka lite vitgrå och  lite mindre ljusgrå Töis och Sårk. Det är bara tvätt som återstår så nu kommer det att finnas  igen om även i liten skala. Nu kommer vi inte att tillverka mer garn förrän till hösten. Vi kommer att hålla extra öppet under Fardhem/Garda BK´s stora loppis sista helgen i juli eftersom vi är på samma plats.

2018-05-23

Sommaren är här…? Det känns så i alla fall för nu har det varit riktigt varmt i flera veckor. Sommarsäsongen närmar sig med stormsteg. Vi har några lönspinningar kvar att göra och hoppas verkligen att hinna göra eget garn också. Problemet är fortfarande ullen. Det är inte det lättaste att göra vårt entrådiga garn om inte ullblandningen är rätt. Det får inte vara för grov ull. Eftersom vi envisas med att göra garn på enbart Gotlandsfårets ull så har vi just nu en lite knepig sits. Men vi kämpar på för att hitta nya lösningar. Vi vill kunna erbjuda vårt glansiga vackra garn!

2018-03-21

Tiden går fort när man har roligt… Vi har fyllt på lagret av Leilu. Haft problem med ull och maskiner så att vi fortfarande inte har fått fram tillräckligt med Töis och Sårk, främst vitgrå och ljusgrå. Vi jobbar på med att hitta lösningar. Vi har varit i Kil i år igen. Vi hade fått en ny utställningsplats men det påverkade inte resultatet. Det är fantastiskt med alla intresserade ullmänniskor i Värmland, för att inte tala om alla ditresta lika intresserade. Det var dock inte lika roligt att vi fick influensan efter att vi kommit hem, vilket inneburit att vi har haft stängt en vecka. Nu försöker vi att ta nya tag och börjar med ett test för att komma överens med maskinerna igen. Därefter väntar lönspinningar och förhoppningsvis påfyllning av Töis och Sårk. Någon vår är ännu inte i sikte men vi misströstar ännu inte.

 

2017-09-28

Nu är det höst igen och det var ett tag sen det skrevs något… Fårfesten i Kil var lika bra som tidigare år. Vi kom igenom lönspinningarna, vilka vi prioriterade pga det ekonomiska läget efter maskinreparationen. Sedan kom sommaren och vi hade besök av många kunder.  Första veckan i september satte vi igång med produktionen igen. Det var lite kardning i väntan på att få in tvättad lammull. Nu har vi spunnit mellangrå lamm och håller på med mörkgrå lamm. Vi fortsätter sedan med ljusgrå och vitgrå lamm samt några lönspinningar. Det skall fortfarande tvinnas, härvas och tvättas… Vi är alltså i full gång igen, så full den kan bli när vi jobbar tre dagar i veckan. Vi hade behövt vara flera just nu. Vi kommer efterhand att fylla på med vitgrå och ljusgrå Töis/ Sårk också, det är för närvarande helt slut.

2017-02-21

Nytt år, nya utmaningar. Vi har äntligen bytt mattorna i ”gnuggen” och är igång igen med garntillverkning. Det känns oerhört skönt! Vi har gjort Töis för att bl a kunna ha med oss till Fårfesten i Kil 3-5 mars. När den är över kan vi sätta fart och fylla på i ladorna igen! Som tur är så tog inte allting slut, bara vissa sorter. Vi har en del lönspinningar som väntar, så vi har fortsatt en hel del att göra.

2016.12.06

Snart är det jul. Vi har ägnat hösten åt att karda. Mattorna som måste bytas ut i ”gnuggen” är beställda och under tillverkning i Portugal. Vi har alltså inte tillverkat garn på hela hösten. Förhoppningsvis kommer vi igång igen i januari.

2016.08.24

En fin högsommar har passerat och vi har äntligen fått lite regn här på ön. Vi kommer nu att börja förbereda hösten. Vi kommer inte att kunna göra garn förrän vi har bytt mattorna i ”gnuggen”. Spinneriet kommer att vara stängt vecka 35 och 36. Vi behöver få fram ull så att vi kan karda. Sommaren har annars varit mycket bra för oss, många trevliga och intresserade kunder och besökare. Vi har fått fantastiskt mycket sålt. Tack alla ni som tycker om det vi gör och därför också handlar hos oss. Vi ses igen v 37 då vi återgår till att ha öppet tisdag, onsdag och torsdag mellan kl 10.00 och 17.00.

2016.05.17

Vi förbereder sommaren. Vi kardar både för egen del och som lönuppdrag. Vi kommer att lönspinna något mer och sedan göra eget garn. Sedan kommer vi att karda färgad ull. Efter det kommer förmodligen maskinerna att stå stilla för då är det sommar och vi har butiken öppen mera. Filmen om oss ”Strängar av ull” finns fortsatt att köpa här hos oss. Vi tar sedan i mars 160 kr för den. Man kan även beställa den och få den hemskickad, då tillkommer porto.

2016.03.10

Nyss hemkomna från Fårfesten i Kil drar vi igång produktionen igen. Vi tillverkar f n lite Källing. Sedan ska vi igång med lönspinnningar. Resan till Kil var lika fantastisk som föregående år. Bra försäljning och så träffar man så många trevliga, ullintresserade människor. Våren närmar sig och snart kommer lammen ut i hagarna här på ön. Då kan man gotta sig åt vacker ull i naturen…ull som till hösten klipps och sedan kanske hamnar hos oss för vidareförädling till garn eller kardflor. En form av kretslopp…

2016.01.21

Vintern har kommit till Gotland! Kallt och snö! Vi är  igång igen sedan någon vecka. Vi kardar. Sedan blir det tillverkning av Töis, som vi i princip har slut på. Vi förbereder även att vi ska åka till Fårfesten i Kil  4-6 mars. Kanske kommer vi att träffas där. Därefter fortsätter vi med löspinningar. Vi har jobb!

2015.10.21

Hösten är oerhört vacker på Gotland i år! Vi har kardat, kardat och kardat mer än vi tänkte från början. Efterfrågan styr så det var bara att karda på. En lönspinning är avklarad. Vi har precis gjort egen vit-grå Leilu färdigt. Nu sätter vi igång med nästa lönspinning. Lönspinningarna har hittills varit lammull så då passar vi på att fylla egna lager mellan varven. Sedan rullar det på med mer tillverkning av eget garn. Vi har att göra alltså.

Filmen om spinneriet, ”Strängar av ull”, blev färdig för försäljning i början av sommaren. Vi har sålt många under sommaren. Den går att beställa hos oss och kostar 150 kr. Det är en poetisk och fantastiskt vacker film, som man blir lugn av att se. Rekommenderas varmt!

2015.08.26

Nu kör vi igång höstens arbete tre dagar i veckan igen. Vi har ett gediget arbete framför oss då sommaren har varit helt fantastisk. Vi har sålt slut på några av våra garner så nu kommer vi att göra nytt. Vi har även en del beställningar på kardad ull som snabbt måste effektueras. Löneuppdrag finns också, men det finns plats för fler! Vi har alltså gott om jobb. Nu kör vi!

2015.06.18

Sedan i september 2014 har vi arbetat i spinneriet tre dagar i veckan, tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Nu är det sommar igen och vi kommer att ha vår butik i Fardhem öppen ti-fre 11-17, lö 10-14. Vi kommer inte att ha visningar av spinneriet, men det finns alltid möjlighet att gå in och titta på maskinerna. Har vi tid så brukar vi berätta lite också. Maskinerna kommer dock inte att vara igång.

Det går bra att boka studiebesök under hösten. Ring eller skicka ett mail.

Välkommen!

2014.07.07
Vi har öppet i butiken i Fardhem ti-fre 11-17, lö 10-14
I år har vi ingen möjlighet att anordna visningar av spinneriet sommartid. Är ni intresserade av att se spinneriet igång så finns möjlighet att boka in sig på studiebesök längre fram (ej juli). Ring för bokning eller ännu bättre skicka ett mail till oss.
Välkommen!

2013.11.20
Årets julpyssel kommer vi ha vid två tillfällen sö 1/12 och lö 7/12 kl 11-16.
Vi har kardat en del här i spinneriet och det finns nu bl a rött kardflor och alla vackra naturfärger också.
Det grå kardfloret som vi kardar är av Gotlandsfårets ull. Vi blandar inte i ull från andra fårraser vilket ger ett flor med mycket glans. Vi blandar inte tackull och lammull så kardfloren som vi säljer är antingen från tackull eller lammull. Floret från lammull blir ännu glansigare än tackullen. Floret från lamm går bra att tova med och har upptäckts mer och mer av de som handspinner. Riktigt kul!

Det har också blivit en del färgade garner i Töis, Sårk, Leilu och Källing. Fråga efter aktuella färger vid intresse.
Vi kommer visa spinneriet en dag/vecka och berätta om verksamheten under sommaren.
Välkomna till oss torsdagar i juli och 1 augusti kl 11:00 och kl 13:30
50:-/vuxna